LVMH-topman Bernard Arnault bekritiseert Brusselse bureaucratie en waarschuwt voor handelsspanningen tussen EU en VS die Europese bedrijven schaden.
Bernard Arnault, voorzitter en CEO van de Franse luxeconglomerate LVMH, heeft tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering zijn bezorgdheid geuit over de handelsspanningen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Hij benadrukte dat deze spanningen ernstige gevolgen kunnen hebben voor Europese bedrijven en riep op tot een vrijhandelszone tussen de twee regio's.
Arnault uitte kritiek op de onderhandelingsaanpak van de EU, waarbij hij stelde dat nationale regeringen een grotere rol zouden moeten spelen in plaats van alles over te laten aan Brussel. "Europa wordt niet bestuurd door een politieke macht, maar door een bureaucratische macht die zich vooral bezighoudt met regelgeving die onze bedrijfssectoren benadeelt," aldus de 76-jarige topman.
De Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de EU, is verantwoordelijk voor handelsonderhandelingen namens alle 27 lidstaten. De EU is 's werelds grootste handelsblok, maar volgens Arnault ontbreekt het aan strategisch inzicht in de gesprekken met de VS.
LVMH, bekend van merken als Louis Vuitton, Dior en Moët & Chandon, verloor recentelijk zijn positie als grootste luxebedrijf ter wereld aan concurrent Hermès. Bovendien daalden de aandelen van het bedrijf deze week met 7,8% na tegenvallende verkoopcijfers in het eerste kwartaal.
Arnault gaf aan dat LVMH mogelijk gedwongen wordt om zijn productie in de VS uit te breiden om tarieven te omzeilen. "Als Europa niet slim onderhandelt, moeten we onze Amerikaanse activiteiten opschalen," zei hij. Het bedrijf opende in 2019 al een Louis Vuitton-werkplaats in Texas, maar die locatie presteert tot nu toe onder de verwachtingen.
Naast handelskwesties bekritiseerde Arnault ook de voorgestelde verhoging van vennootschapsbelastingen in Frankrijk. Hij noemde dit een "belasting op 'Made in France'" en waarschuwde dat bedrijven hierdoor kunnen vertrekken. Hij prees het Amerikaanse model met lagere belastingen en overheidssteun voor industriële investeringen.
Tijdens de vergadering verzamelden zich buiten het Louvre Museum demonstranten die pleitten voor hogere belastingen voor de rijksten. Een woordvoerder van de actiegroep 350.org stelde:
"Een vermogensbelasting van 2% op de ultrarijken zou jaarlijks €25 miljard kunnen opleveren, genoeg voor investeringen in publieke voorzieningen en een eerlijke energietransitie."
Internationaal Schuldenregister
Zorg met een gedetailleerde controle in het schuldenregister ervoor dat uw financiële geschiedenis werkelijk vrij van schulden is.