VS-president Trump kondigt nieuwe tarieven aan voor farmaceutische importen, wat gevolgen kan hebben voor Europese exporteurs zoals Nederland. Lees meer over de impact op de markt.
De 'tariefman' neemt geen pauze: Amerikaanse tarieven op farmaceutica zijn onderweg
Ondanks de onrust op de wereldmarkten na de aankondiging van vorige week, belooft de Amerikaanse president nieuwe tarieven, ditmaal gericht op de tot nu toe vrijgestelde farmaceutische sector.
De Amerikaanse president lijkt vastberaden om door te gaan met handelsbeperkingen, ondanks de aanzienlijke schommelingen op de internationale markten in de afgelopen dagen.
"We zullen zeer binnenkort een belangrijk tarief op farmaceutische producten aankondigen,"
zei Donald Trump tijdens een fondsenwervend diner met Republikeinen op dinsdag, zonder verdere details te geven.
Een van de redenen achter deze maatregel is Trumps wens om meer farmaceutische productie naar de VS te halen. Het land is momenteel de grootste afnemer van geneesmiddelen wereldwijd.
Toch zullen sommige van de grootste exportlanden mogelijk liever de extra kosten dragen dan hun productie te verplaatsen. India, bijvoorbeeld, is een van de belangrijkste exporteurs van generieke medicijnen naar de VS. Volgens een analyse van ING-econoom Diederik Stadig vertegenwoordigt India 6% van de Amerikaanse farmaceutische import in waarde.
Generieke medicijnen zijn goedkopere versies van merkmedicijnen, met dezelfde werkzame stoffen als de oorspronkelijk gepatenteerde producten.
"Wij achten het onwaarschijnlijk dat de grootste Indiase producenten van generieke medicijnen (een deel van) hun productie naar de VS zullen verplaatsen, simpelweg omdat productie in India goedkoper is," aldus Stadig.
Welke Europese landen lopen het meeste risico?
Europese bedrijven die geen generieke, maar merkgebonden medicijnen produceren – vaak met hogere winstmarges – zouden investeringen in Amerikaanse productiefaciliteiten als een haalbaar alternatief kunnen zien.
Volgens Stadig "zou dit ook leiden tot minder farmaceutische productie in Europa. Dit kan op zijn beurt banen kosten en de economische groei belemmeren."
De Europese landen die het meest blootstaan aan de mogelijke tarieven zijn Ierland, Duitsland en Zwitserland. Ook Nederland, Italië en België exporteren aanzienlijke hoeveelheden farmaceutische producten naar de VS.
Is Europa voorbereid?
Belangrijke spelers in de sector, waaronder Novo Nordisk, Bayer en Sanofi, namen dinsdagochtend deel aan een overleg met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen over de gevolgen van de Amerikaanse handelsmaatregelen.
Tijdens dit overleg werd gewaarschuwd dat tarieven op farmaceutica zowel Europese als Amerikaanse patiënten kunnen schaden door verstoring van de wereldwijde toeleveringsketens en een verminderde beschikbaarheid van essentiële medicijnen.
De Europese Commissie benadrukte de wens om met de Amerikaanse regering tot een oplossing te komen en wees op het belang van een meer samenwerkende trans-Atlantische farmaceutische markt.
Internationaal Schuldenregister
Zorg met een gedetailleerde controle in het schuldenregister ervoor dat uw financiële geschiedenis werkelijk vrij van schulden is.