"Trump kondigt 25% tarieven aan voor landen die olie uit Venezuela kopen. De maatregel treedt in op 2 april en richt zich ook tegen China. Lees meer over de economische en politieke gevolgen."
De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat landen die olie of gas uit Venezuela kopen, vanaf 2 april te maken krijgen met een tarief van 25 procent op hun handel met de Verenigde Staten. Deze maatregel is bedoeld om economische druk uit te oefenen op Venezuela, een land dat volgens Trump "vijandig staat tegenover de Verenigde Staten en de vrijheden die wij vertegenwoordigen".
In een bericht op Truth Social bekritiseerde Trump de Venezolaanse regering onder leiding van president Nicolás Maduro en beschuldigde hij het land van het aanmoedigen van migratie naar de VS. "Elk land dat olie of gas uit Venezuela koopt, zal een tarief van 25 procent moeten betalen op handel met de Verenigde Staten", schreef hij.
De nieuwe tarieven lijken niet alleen gericht tegen Venezuela, maar ook tegen China, de grootste afnemer van Venezolaanse energieproducten en een belangrijke economische rivaal van de VS. Tijdens een kabinetsvergadering in het Witte Huis kondigde Trump bovendien extra tarieven aan voor farmaceutische producten, auto's en aluminium.
Op 2 april zou ook een nieuwe instantie, de External Revenue Service, van start gaan, die belast wordt met het innen van tarieven en andere importheffingen. Critici wijzen er echter op dat de douane van de VS, onderdeel van het Department of Homeland Security, deze taken al uitvoert. Bovendien zou de oprichting van een nieuwe dienst waarschijnlijk goedkeuring van het Congres vereisen.
De aankondigingen passen in Trumps langdurige drukcampagne tegen Venezuela. Tijdens zijn eerste ambtstermijn (2017-2021) voerde hij strenge sancties in tegen de Venezolaanse regering, die beschuldigd wordt van mensenrechtenschendingen, waaronder marteling en willekeurige detentie van tegenstanders. Maduro beschuldigt de VS op zijn beurt van inmenging en het verergeren van de economische crisis in zijn land.
Ondanks de spanningen heeft de Venezolaanse regering recentelijk ingestemd met het accepteren van uitgeprocedeerde migranten die vanuit de VS worden teruggestuurd. Een eerste deportatievlucht arriveerde maandagochtend op de internationale luchthaven Simón Bolívar.
Trump blijft echter vasthouden aan harde maatregelen tegen Venezuela. In februari kondigde hij aan dat Chevron, een Amerikaans energiebedrijf, zijn activiteiten in Venezuela moet beëindigen voor 27 mei. Ook beweerde hij, zonder bewijs, dat Venezuela bewust criminelen naar de VS stuurt, waaronder leden van de beruchte bende Tren de Aragua.
Critici waarschuwen dat de nieuwe tarieven averechts kunnen werken en tot hogere prijzen voor Amerikaanse consumenten kunnen leiden. Belangrijke afnemers van Venezolaanse olie, zoals China, Spanje, Brazilië en Turkije, worden door de maatregel geraakt.
Volgens gegevens van de Amerikaanse Energy Information Administration is de olieproductie in Venezuela al meer dan een decennium aan het dalen, van 3,2 miljoen vaten per dag in 2000 naar 735.000 in september 2023. OPEC schat de waarde van Venezolaanse petroleumexport in 2023 op $13,68 miljard.
Internationaal Schuldenregister
Zorg met een gedetailleerde controle in het schuldenregister ervoor dat uw financiële geschiedenis werkelijk vrij van schulden is.