Trump beweert een ontmoeting met China te hebben gehad over handelstarieven, terwijl Peking dit ontkent. Ondanks tegenstrijdige berichten herstellen aandelenmarkten zich na handelsspanningen.
De Amerikaanse president Donald Trump beweerde donderdag dat er gesprekken met China hebben plaatsgevonden over handelstarieven, ondanks ontkenningen vanuit Beijing. Beleggers zagen echter tekenen van een mogelijke de-escalatie in de handelsoorlog, waardoor wereldwijde aandelenmarkten een groot deel van hun verliezen in april goedmaakten.
Tijdens een ontmoeting met de Noorse premier Jonas Gahr Støre in het Witte Huis verklaarde Trump:
"Er was vanmorgen een bijeenkomst."
Hij weigerde echter te zeggen wie de Chinese vertegenwoordiger was en voegde eraan toe: "Het maakt niet uit wie 'zij' zijn. We kunnen het later bekendmaken, maar er waren besprekingen vanmorgen, en we hebben contact met China."
Eerder die dag had een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel, He Yadong, benadrukt dat er op dat moment geen onderhandelingen plaatsvonden tussen China en de Verenigde Staten. Hij noemde berichten over vooruitgang in de handelsgesprekken "speculatief en zonder feitelijke basis."
Trump had eerder in de week aangekondigd de tarieven op Chinese goederen "aanzienlijk" te willen verlagen, hoewel niet tot nul. Momenteel hanteert de VS invoerrechten van 145% op Chinese producten, terwijl China met 125% tarieven op Amerikaanse goederen heeft gereageerd. Daarnaast heeft Beijing niet-tarifaire maatregelen genomen, zoals beperkingen op de export van zeldzame aardmetalen naar de VS en een stop op vliegtuigorders bij Boeing.
Op de vraag naar Trumps opmerkingen over mogelijke tariefverlagingen, antwoordde He Yadong:
"Als de VS de problemen echt wil oplossen, moet het luisteren naar de rationele stemmen van de internationale gemeenschap en verschillende binnenlandse sectoren, alle eenzijdige tariefmaatregelen tegen China intrekken en verschillen via gelijkwaardige dialoog oplossen."
Later op donderdag plaatste Trump op Truth Social berichten waarin hij Boeing opriep China aan te klagen vanwege niet-afgenomen vliegtuigorders. Ook uitte hij opnieuw kritiek op de door China geproduceerde drug fentanyl, die volgens hem via Mexico en Canada de VS binnenkomt.
Ondanks de tegenstrijdige verklaringen leidden Trumps mildere toon over tarieven en zijn verzoenende houding ten opzichte van Fed-voorzitter Jerome Powell tot een opleving op de aandelenmarkten. Wereldwijd stegen beurzen voor de vierde handelsdag op rij, waarbij vooral technologieaandelen in de VS sterk presteerden.
In Europa toonden markten veerkracht, met de Euro Stoxx 600 en de Duitse DAX op weg naar een tweede winstweek op rij. Aziatische beurzen volgden vrijdag het positieve sentiment, met sterke stijgingen in Japan, Zuid-Korea en Hongkong. De Chinese centrale bank benadrukte haar inzet voor een "matig soepel" monetair beleid om de economische groei te ondersteunen.
Internationaal Schuldenregister
Zorg met een gedetailleerde controle in het schuldenregister ervoor dat uw financiële geschiedenis werkelijk vrij van schulden is.