Nvidia waarschuwt voor een omzetverlies van €4,8 miljard door strengere VS-exportbeperkingen op AI-chips naar China. Aandelen dalen fors na licentie-eis voor H20-chips.
Nvidia heeft gewaarschuwd dat strengere Amerikaanse exportbeperkingen voor computerchips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI) het bedrijf naar verwachting 5,5 miljard dollar (circa 4,8 miljard euro) zal kosten in het kwartaal dat eindigt op 27 april.
In een recente regelgevingsdocumentatie gaf het bedrijf aan dat het voortaan een vergunning nodig heeft om zijn H20-chips aan China te verkopen. Deze beperkingen zijn van kracht voor onbepaalde tijd en zijn bedoeld om te voorkomen dat deze technologie mogelijk wordt ingezet in Chinese supercomputers.
De introductie van de Chinese AI-chatbot DeepSeek AI in januari heeft de zorgen versterkt over hoe China geavanceerde chips zou kunnen gebruiken om zijn eigen AI-capaciteiten verder te ontwikkelen.
Nvidia ontwikkelde de H20-chips oorspronkelijk om te voldoen aan bestaande exportbeperkingen, nadat de Amerikaanse regering onder president Biden de verkoop van hoogwaardige AI-chips aan China aan banden had gelegd. Deze chips zijn minder krachtig dan Nvidia's reguliere GPU-modellen.
Na de aankondiging daalden de aandelen van Nvidia met 5,2% in de handel na beursuren. Ook concurrent AMD zag een daling van ongeveer 5,9%. In Azië leden technologiebedrijven eveneens verliezen: Advantest zakte met 6,6% in Tokio, Disco Corp. met 8%, en TSMC uit Taiwan noteerde 2,5% lager.
Eerder deze week maakte Nvidia bekend dat het voor het eerst AI-supercomputers in de Verenigde Staten zal produceren. Het bedrijf heeft meer dan een miljoen vierkante meter aan productieruimte gereserveerd in Arizona en Texas voor de fabricage van zijn gespecialiseerde Blackwell-chips en AI-systemen.
Deze investering moet de komende vier jaar leiden tot een AI-infrastructuur met een waarde van een half biljoen dollar.
Deze ontwikkelingen volgen op uitspraken van president Donald Trump, die aangaf dat tijdelijke tariefvrijstellingen voor elektronica, zoals smartphones en laptops, slechts van korte duur zijn. De Amerikaanse overheid werkt aan een nieuwe tariefaanpak specifiek gericht op de halfgeleiderindustrie.
Momenteel gelden er al importheffingen van 145% op Chinese producten, hoewel sommige elektronica tijdelijk zijn uitgezonderd.
Internationaal Schuldenregister
Zorg met een gedetailleerde controle in het schuldenregister ervoor dat uw financiële geschiedenis werkelijk vrij van schulden is.