Beleggers verlaten Amerikaanse activa vanwege groei- en inflatieangsten. Euro wint terrein, EU bereidt tegenmaatregelen voor op Trump's tarieven. Britse economie onder druk.
Beleggers trekken zich terug uit Amerikaanse activa vanwege hernieuwde zorgen over economische groei en inflatie. In Europa houden investeerders de mogelijke gevolgen van de recente Amerikaanse tarieven voor de Eurozone nauwlettend in de gaten. Stephane Sejourne, EU-commissaris voor welvaart en industriebeleid, gaf aan dat de EU binnenkort een lijst met producten zal publiceren als reactie op de tarieven van de Amerikaanse regering. Hij benadrukte dat de EU verenigd blijft en "middelen heeft om druk uit te oefenen op de VS". De euro noteerde vorige week een stijging van meer dan 3%.
Britse bedrijven kunnen te maken krijgen met toenemende concurrentie op de wereldmarkt, nu ondernemers uit landen die door de tarieven worden getroffen, op zoek gaan naar alternatieve afzetgebieden. Dit zou een extra uitdaging vormen voor de Britse economie, die al kampt met strenge financiële voorwaarden. De Bank of England houdt vast aan een voorzichtige benadering van verder monetair beleid, aangezien de inflatie nog steeds boven het streefpercentage van 2,0% ligt.
De Amerikaanse dollar en aandelenmarkten staan nog steeds onder druk na een uitstroom uit Amerikaanse activa vorige week. Toch liet de werkgelegenheidsdata van afgelopen vrijdag een positieve ontwikkeling zien, met 228.000 nieuwe banen in maart – meer dan economen hadden verwacht. Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, waarschuwde dat de Amerikaanse tarieven kunnen leiden tot hogere inflatie en tragere groei. De Fed heeft als taak "te zorgen dat een eenmalige prijsstijging niet uitmondt in een aanhoudend inflatieprobleem".
Belangrijke ontwikkelingen: De Europese beleggerssentimentindex, Sentix, daalde in april naar -19,5, vergeleken met -2,9 in maart. Desondanks steeg de euro, mede dankzij de sterke positie van de Europese lopende rekening. Er wordt verwacht dat de EU tegenmaatregelen aankondigt, waarbij mogelijk importheffingen van $28 miljard op Amerikaanse producten zoals tandzijde en diamanten worden overwogen. De euro bevindt zich momenteel op een zesmaands hoogtepunt ten opzichte van andere G7-valuta's.
De Britse bbp-cijfers, die op 11 april worden gepubliceerd, kunnen een verbetering laten zien na een zwakke januari. De Britse overheid verhoogt de uitgaven dit jaar, wat de groei zou moeten ondersteunen. Toch kan een afnemende vraag vanuit de VS en de EU voor Britse goederen en diensten later dit jaar een negatief effect hebben. Ook de industriële productiecijfers, die deze vrijdag verschijnen, worden nauwlettend gevolgd.
Er hangen donkere wolken boven de Amerikaanse economie nu het handelsbeleid van de regering zorgen oproept over hogere prijzen en tragere groei. Hierdoor groeit de verwachting dat de Federal Reserve de rente zal verlagen om de economie te stimuleren. De markt prijst momenteel 111 basispunten aan renteverlagingen in vóór het einde van het jaar. Donderdag worden de consumentenprijsindex (CPI)-cijfers gepubliceerd, een belangrijke indicator voor inflatiedruk.