Duits zakelijk vertrouwen stijgt naar 7-maands hoogtepunt dankzij herstelverwachtingen. Ifo-index klimt naar 86,7, met optimisme in industrie en handel. Lees meer over de economische opleving.
Het vertrouwen van Duitse bedrijven is in maart aanzienlijk verbeterd, mede dankzij een opleving in de industrie en optimisme over grote overheidsinvesteringen.
De ifo-index voor het zakelijk klimaat steeg in maart naar 86,7, het hoogste niveau in zeven maanden, tegenover 85,3 in februari. Deze stijging kwam overeen met de verwachtingen van analisten.
Zowel de beoordeling van de huidige situatie als de toekomstverwachtingen lieten een verbetering zien. De ifo-verwachtingsindicator, een belangrijke graadmeter voor het sentiment, klom naar 87,7, het hoogste niveau in acht maanden. Ook de huidige situatie-index steeg van 85,6 naar 87,7.
"Het sentiment onder Duitse bedrijven is opgeklaard,"
zei Clemens Fuest, voorzitter van het ifo Instituut.
"Bedrijven waren tevredener over hun huidige situatie en hun verwachtingen zijn duidelijk verbeterd. Er is hoop op herstel."
In de industrie nam het vertrouwen aanzienlijk toe, waarbij bedrijven minder terughoudend waren over de toekomst. Hoewel de orderportefeuilles licht afnamen, werd de huidige situatie positiever beoordeeld. Ook in de dienstensector steeg het vertrouwen, met name bij architecten- en ingenieursbureaus.
De handelssector liet eveneens een verbetering zien, met minder pessimisme over de toekomst. In de bouwsector was de stemming wat optimistischer, hoewel een tekort aan opdrachten nog steeds een zware last vormt.
Een recente PMI-meting van S&P Global bevestigde de opleving. De Duitse economie groeide in maart het snelst in tien maanden, vooral door een sterke heropleving in de industrie. De productie-index steeg naar 52,1, het hoogste niveau in drie jaar.
"Fabrikanten hebben voor het eerst in bijna twee jaar hun productie opgeschroefd," aldus Dr. Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank. Hij wees op het positieve effect van het nieuwe investeringsplan van €500 miljard, maar waarschuwde ook voor mogelijke risico's, zoals Amerikaanse tarieven.
In tegenstelling tot de industrie verloor de dienstensector wat momentum. De PMI voor diensten daalde naar 50,2, wat wijst op bijna stagnatie. Toch bleef het algemene vertrouwen groeien, mede door de verwachte impact van overheidsstimulering.
Op de beurs reageerden beleggers positief. De DAX steeg met 0,8%, ondersteund door geruchten over soepelere Amerikaanse tarieven. Bayer (+4%), BMW (+1,6%) en Deutsche Börse (+1,5%) waren de grootste stijgers, terwijl Siemens en Sartorius achterbleven.
Ook andere Europese beurzen boekten winst, waaronder de Euro STOXX 50 (+0,4%) en de FTSE MIB (+0,8%). Banken deden het goed, met forse stijgingen bij Crédit Agricole en ABN Amro.
Internationaal Schuldenregister
Zorg met een gedetailleerde controle in het schuldenregister ervoor dat uw financiële geschiedenis werkelijk vrij van schulden is.